• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות פרטיות בסוגיות שונות

הנכנס לביה"כ

הרב חיים שרייבר

א מרחשון תשע"ט
שאלה
לכבוד הרב שליט"א, שלום וברכה! איך מפרשים דברי הגמ’ ברכות ס: שהנכנס לבית הכסא יאמר למלאכים המלוים אותו "שמרוני שמרוני עזרוני עזרוני סמכוני סמכוני" לאור העיקר ש"לו לבדו ראוי להתפלל" ושאסור לבקש ממלאכים דבר? בכבוד רב,
תשובה
שלום שאלה זו שאל המור וקציעה (סימן ג) וביאר שכיון שמוסיף ואומר 'משרתי עליון' כלומר הבאים בשליחותו של מקום...הרי תלה הגדולה וחפץ ההשגחה בבעליה... '. הרב יצחק זליברשטיין בספרו חשוקי חמד על מסכת ברכות הוסיף "ואולי אפשר לתרץ עוד דמאחר ונאמר בתהלים (פרק צא) "כי מלאכיו יצוה לך לשמרך בכל דרכיך" לכן מותר לבקש מהם שמירה, כי כך הוא הסדר שנצטוו מהשמים". יום טוב