• קריאת התורה

קריאת ספר תורה במנחה שני וחמישי בעבודה

כולל הלכה בית אל

י"ב מרחשון תשע"ט
שאלה
שלום רב , תקופה ארוכה הנהגנו בבית כנסת בעבודה לזכות רבים לקרוא אחרי מנחה בפרשת שבוע ללא עולים וללא ברכות כמובן. לאחרונה יש מניין גם של בוקר ב"ה. האם אפשר לאותם עובדים שלא מתפללים במניין בשחרית להמשיך לקרוא במנחה מספר תורה? האם יש מקום להקל ואם כן באיזו צורה כי ישנם מתפללים שלא זוכים לראות ספר תורה כל השבוע .תודה רבה
תשובה
שלום וברכה! מעיקר הדין זמן קריאת התורה בדיעבד הינו כל היום (מ"ב סימן קלה ס"ק א). עם זאת כתבו הפוסקים שאין לנהוג כן באופן קבוע אלא באקראי מחשש ליוהרא, וחשש שיטעו לומר שכך הוא הסדר הרגיל, ועוד (עיין שו"ת מהרש"ג חלק סימן צ"ב. מלמד להועיל סימן י"ד. שו"ת פרי השדה חלק ג'. שו"ת ציץ אליעזר חלק יג סימן כז). על כן ניתן לקרוא במנחה רק באקראי, פעם בשלושה שבועות. קריאת התורה תתבצע לפני תפילת מנחה כדי להבהיר שהיא שייכת לתפילת שחרית. מאידך, כאשר כן קוראים בתורה במנחה, אזי יש לקרוא אותה כהלכתה, עם שלשה עולים המברכים על הקריאה. כמובן, הוצאת הספר והקריאה מתאפשרת רק כאשר ישנם לפחות שישה שלא שמעו את הקריאה, אך ניתן להעלות לתורה אנשים שכבר שמעו. אשריכם תלמידי משה רבנו, שתיקן את הקריאה בתורה בשני וחמישי כדי שלא יעברו שלשה ימים בלא לימוד תורה ציבורי. בברכה, הרב עודד מילר