• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות כלליות

צבא בר כוכבא

הרב חיים שרייבר

י"ב אדר א' תשע"ט
שאלה
שלום, איך זה יכול להיות שרבי עקיבא אמר על בר כוכבא שהוא מלך המשיח, והרי דרכו של בר כוכבא לגייס אנשים לצבאו היתה קטיעת אצבעם.. תודה רבה
תשובה
שלום אכן קיים יחס מורכב לאישיותו של בר כוכבא. (בר כוכבא אמר ביטויים חריפים ככגון: "לא תסעוד ולא תכסוף" כך הוא פנה להקב"ה, פירוש: "אל תועיל ואל תזיק" (ובמשתמע – פניה לרבש"ע באמירה: אני אשמיד את הרומאים בכוחי שלי, ללא עזרה ממך, ובלבד שלא תפריע לי). שאלו את רבי יהושע בן קרחה (שלפי רוב הדעות, הוא היה בנו של רבי עקיבא) בזכות מה הארכת ימים, והוא ענה: "מימי לא הסתכלתי בדמות אדם רשע". הרב צבי יהודה קוק סובר שיש כאן שזה רמז ישיר ליחס שלו ושל אביו (רבי עקיבא) לבר כוכבא, מצד אחד אדם רשע, ומנגד היה את צו השעה לחבור אליו לצורך העם. גם אחרי שחברו אליו - אפילו לא הביטו בפניו. יום טוב