צבע לבן על תפילין

הרב חגי לרר

י"ח תמוז תשע"ז
שאלה
שלום לכבוד הרב . תראה בבקשה אני משתדל להניח תפילין לשמור על המצווה הזו לא תמיד מסתדר לי אבל אני משתדל לעשות את זה . אתמול הנחתי תפילין אחרי כמה זמן שלא הנחתי וראיתי שיש על התפילין של ראש ממש בקוביה עצמה מן כמו צבע לבן כזה בכתמים קטנים זה ממש על רבע פאה ועל עוד איזה רבע פאה חוץ מזה הכל שחור רגיל . עכשיו אני לא יודע איך זה הגיע לשם התפילין תמיד שמורים חשבתי אולי התקלפות של צבע אבל אני לא יודע איזה צבע יש מתחת לשחור . אשמח לדעת אם אני יכל להניח רגיל תפילין?
תשובה
שלום וברכה. ראשית יישר כוח וכל הכבוד על השתדלותך בקיום מצווה כל כך חשובה. דע שכל יום שאתה מניח תפילין יש לזה ערך וחשיבות גדולה מאוד, ועיין בשולחן ערוך אורח חיים סימן ל"ז סעיף א' עד כמה מצווה זו במיוחד חשובה. ועוד שזו מצווה שאדם מקיים ממש בגופו, מחוברת אליו בקשר חזק ויציב. לשאלתך, לפי השולחן ערוך סימן ל"ב סעיף מ' משמע שלכתחילה מצווה שהתפילין יהיו שחורות ובדיעבד זה לא מעכב. אמנם המשנה ברורה כותב שיש אומרים שזו הלכה למשה מסיני וזה מעכב, אך בדיעבד ובשעת הצורך ניתן לסמוך על הדעות המקלות. וכן כותב הפסקי תשובות שיש אומרים שאם באופן כללי התפילין נראות שחורות זה כשר, ויש אומרים שאפילו אם רוב התפילין צבועות בשחור זה מספיק בדיעבד. אף שיש קצת כתמים בצבעים אחרים. ולכן אתה יכול להניח את התפילין כך, אך השתדל בהקדם לצבוע אותן בשחור. יש טוש מיוחד לתפילין שאפשר לקנות בחנויות של תשמישי קדושה וכך תוכל לצבוע אותן לבד. בהצלחה רבה.