• שבת ומועדים
  • מוקצה

נשיאת רובה בשבת בארה"ב

הרב משה ליב הכהן הלברשטט

י"ז אדר א' תשע"ט
שאלה
כבוד הרב, תן לי בבקשה הסבר הלכתי להיתר לשאת נשק בשבת. האם מותר לנו לטלטל בשבת? תודה.
תשובה
האיסורים בנשיאת נשק בשבת העומדים לדיון, הם איסור מוקצה, איסור הוצאה מרשות לרשות ואיסור הוצאה מחוץ לתחום. לגבי איסור מוקצה יש דיון בפוסקים האם זה נחשב לכלי שמלאכתו לאיסור משום שהוא נועד כדי לירות בו או שזה נחשב לכלי שמלאכתו להיתר משום שנשיאתו נועדה להרתיע, ולכן במקום שאין צורך, לכתחילה אין לשאת נשק אף במקום שיש עירוב אא"כ צריך לגופו או מקומו כדין כלי שמלאכתו לאיסור, ובמקום הצורך ניתן להקל ולשאת את הנשק במקום שיש עירוב כדין כלי שמלאכתו להיתר, ובמקום שהדבר נצרך משום חשש סכנה מותר לשאת כלי נשק גם אם יוציאנו מחוץ לעירוב, למקום שאסור לטלטל בו, ואפילו לרשות הרבים גמורה, ואפילו מחוץ לתחום שבת. ואם אפשר, יוציא את הרובה דרך לבישתו, דהיינו חגור על כתפו או אקדח נתון בנרתיק שעל חגורתו, כדי למעט בחילול שבת ככל האפשר. (שש"כ מהדורה מחודשת פרק כ סעיף יב הערה כט ופרק מא סעיף לא, שולחן שלמה ח"ב סי' שח ס"ק טז ד"ה מ"מ..., ושם ס"ק כז, ערוה"ש סימן שא סעיף נא, וע"ע תחומין ד 227, 236, 923).