• מיני מאפה

ברכה על מצה בריי לפי הרב מרדכי אליהו

הרב נועם דביר מייזלס

ט"ז ניסן תשע"ט
שאלה
שלום! אשמח לדעת מה מברכים על שברי מצות מטוגנות בבלילה עם ביצה (מצה בריי) בימי חול המועד על פי הרב מרדכי אליהו? תודה מראש
תשובה
שלום רב! כיון שהמצה ניכרת והמצה עוברת רק טיגון ולא בישול - יש לברך המוציא לדעת הגר"מ אליהו זצ"ל. מקורות: כך עולה לכאורה מפשט השו"ע (קס"ח, י') לגבי "חביצה", וכן שמעתי מתלמיד מובהק של מרן הגר"מ אליהו זצ"ל. וראה מ"ב (קס"ח ס"ק נ"ו) שנחלקו הפוסקים האם טיגון כבישול המפקיע שם לחם, וכתב שהנכון לאכול מאכל זה בתוך הסעודה כדי לצאת מספק, ואם מדובר על חתיכות יותר מכזית פשוט שיש לברך על המוציא שהרי אפילו בבישול מברכים המוציא במקרה כזה. ע"כ. ויש להוסיף שאם פוררו את המצה מאד והוסיפו ירקות וכדומה ואין המצה ניכרת או שחתך את המצה לחתיכות קטנות מכזית וטיגן *בשמן עמוק* יש לברך מזונות. כדי לצאת מכל ספק לעניין ברכת מצה בריי (שהרי נחלקו בכך גדולי עולם, דעת המהרש"ם מברג'אן ח"ח, פ"א, ושו"ת שבט הלוי ח"ז, כ"ז, ד' שיש לברך מזונות ואילו דעת החזו"א או"ח כ"ו סק"ט שיש לברך המוציא כיון יש להם תואר לחם) הציע הגרש"ז אויערבך (תן ברכה קונטרס התשובות עמ' י', צהר אהל ברוך עמ' רכ"ז) לפורר את המצה לפירורים קטנים ולהרתיחם בכלי ראשון אחרת יש לאכול את המצה בריי בתוך הסעודה. בברכת מועדים לשמחה,