תקיעת שופר ומזמור לדוד ה' אורי - באלול

הרב נועם דביר מייזלס

א אלול תשע"ט
שאלה
חודש טוב לרב. מתי מתחילים לתקוע בשופר בחודש אלול ומתי מתחילים לומר מזמור לדוד ה' אורי וישעי ובאיזו תפילה?
תשובה
חודש טוב ומבורך! א. תקיעת שופר באלול: מנהג בני אשכנז להתחיל לתקוע תשר"ת מר"ח אלול, בכל יום לאחר תפילת שחרית, לפני אמירת מזמור לדוד ה' אורי וישעי (רמ"א תקפ"א א'), יש נוהגים להתחיל ביום א' של ר"ח, ויש נוהגים ביום ב' של ר"ח (מ"ב שם). יש שהציעו לתקוע בא' דר"ח "להתלמד", וביום ב' דר"ח לתקוע מצד החיוב, ויש בזה מעין הכרעה בין הדעות, וטעם פנימי ע"פ חסידות (עיין ליקוטי שיחות כרך ל"ד אלול שיחה א'). ומנהג בני ספרד לתקוע תשר"ת תש"ת תר"ת בזמן הסליחות הנאמרות מיד לאחר ראש חודש; בעת אמירת קדיש תתקבל שבסוף הסליחות, ויש שנוהגים בנוסף לתקוע בעת אמירת י"ג מידות, ויש שלא תוקעים כלל (ראה כה"ח תקפ"א י"ג, מאמר מרדכי הלכות אלול, ואחרונים). ב. "מזמור לדוד ה' אורי וישעי": המנהג הרווח לומר מזמור זה בסוף התפילה מר"ח אלול עד שמיני עצרת. בנוסח אשכנז: נהגו לאמרו שחרית וערבית, ובנוסח ספרד נהגו לאומרו בשחרית ומנחה. בחלק מקהילות הספרדים נוהגים לאומרו כל השנה לפני תפילת ערבית. ויש קהילות - שלא אומרים כלל מזמור זה בתפילה (מ"ב שם סק"ב ואחרונים). להרחבה ומקורות בעניין אמירת מזמור לדוד ה' אורי וישעי בברכה רבה,