• כלים והכשרתם

הכשרת סיר חלבי שהשתמשו בכף בשרית

הרב נועם דביר מייזלס

כ"ב טבת תש"פ
שאלה
שלום עירבבתי עם כף עץ בשרית בן יומו ספגטי חלבי בסיר חלבי לא היה כנגד הכף 60 בספגטי כך שהכל טרף רציתי לשאול איך אני יכול להכשיר את הסיר?
תשובה
שלום וברכה. יש לנקות את הסיר לאחר שעבר כ"ד שעות, ולהכניס אותו לתוך סיר גדול שמעלה בועות מרתיחת המים שבו. ואם הסיר גדול ואינו נכנס לכלי אחר, ניתן להגעילו על ידי שתמלא את הכלי מים עד למעלה ותניח אותו על הגז עד שירתח ויעלה בועות עד למעלה. כמו כן אם לא ניתן להכניס את הסיר לסיר גדול בבת אחת, ניתן להכניסו חלק חלק עד שתגעיל את כולו. הרחבה: כיון שהכשרת כלי בן יומו חמורה יותר מהכשרת היתר כגון לפסח, נהגו שלא להכשיר כלי בן יומו. לאחר ההגעלה יש נוהגים לשטוף את הכלי במים קרים שלא יבלע בחזרה מה שפלט אולם אין זה מעכב. לגבי הגעלת הכלי ע"י מילוי מים שיגלשו בשעת רתיחתן, בעיקרון כאשר אנו חוששים שכלי בלע איסור ועלו הרתיחות לשפת הדפנות למעלה, יש למלא את הכלי במים על האש, ולגרום לכך שהמים יגלשו מכל צידי הסיר, וניתן לעשות כן ע"י הכנסת אבן או ברזל רותחים כגון מכסה סיר קטן. כמו כן ניתן להגעיל כלי גדול ע"י הכנסת חלקים ממנו לתוך כלי גדול ובכך להגעיל את כל חלקי הכלי (ראה פתחי מגדים פרק י"ט, ובספר הכשרות למעשה, הכשרת כלים). בברכה,