ישיבה - בשביל זה יש אינטרנט
הלכות חול המועד בשפה פשוטה!
שאל את הרב הלכה כלים והכשרתם

הכשרת תנור לפרווה

הרב חגי לררי שבט תש"פ
51
שאלה
שלום! בתשובות רבות שקראתי ושקיבלתי נאמר כי הכשרת תנור מחלבי/בשרי לפרווה תעשה בעזרת הסקת התנור על החום המרבי לזמן מסוים (ראיתי רבע שעה וראיתי שעה..). שאלתי היא מהו המדד המדויק לליבון. האם זה הגעת התנור לחום המקסימלי האפשרי בו, ואז ההכשרה נעשית מיד, או שמא גם לאחר הגעה לטמפ זו יש להמתין זמן נוסף, או שמא ברגע שהתנור מופעל לזמן מסוים, הוא נחשב כמלובן ללא תלות בחום שלו (הנמדד באמצעות הטרמוסטט של התנור)? תודה!
תשובה
שלום וברכה. נחלקו הפוסקים אם הדין כבולעו כך פולטו, דהיינו כלי שבלע בחום של כלי ראשון צריך להגעילו בכלי ראשון ולכן גם תנור שבולע ע”י חום של אש הכשרתו כמו כן ע”י חום של אש ואם בולע ע”י שאופים בו בחום של 200 מעלות מספיק להכשיר אותו ע”י חום של 200 מעלות.לפ”ז ניתן להכשיר את התנורים שלנו ע”י שמחממים אותם לחום מקסימלי, שודאי לא בלעו ע”י חום גבוה מזה. אך י"א שדוקא לענין הגעלה אמרינן כבולעו כך פולטו אבל לענין ליבון שהכשרו הוא ע”י ששורף את האיסור שבלוע בתוכו כל שאין חומו מגיע לשיעור של ליבון חמור (שיעור ליבון חמור הוא שניצוצות ניתזין ממנו) אינו שורף את מה שבתוכו ולכן אף שהתנורים שלנו אינם בולעים בחום גבוה אי אפשר להכשירם מכיון שאינם מגיעים לחום גבוה בשיעור של ליבון חמור. במקרה שלנו הדין קל יותר כיוון שאין איסור שהתנור בלע. ולכן ע"י הדלקת התנור לחום המקסימלי של אותו תנור לזמן מסויים יהיה אפשר להכשירו. באופן עקרוני ברגע שהוא הגיע לחום המקסימלי הוא יתלבן. אך כיוון שזמן הגעתו לחום המקסימלי משתנה מתנור לתנור והוא לא קבוע יש להדליקו לזמן מסויים שאנו בטוחים שכבר הגיע לחום המקסימלי. ולכן אתה רואה זמנים שונים. כיוון שהזמן הוא לא העיקר אלא חום התנור הוא העיקר. ברכה והצלחה.
עוד בנושא כלים והכשרתם
שאל בהמשך לשאלה זו

לא ניתן להעביר הודעה לרבנים באמצעות מערכת התגובות.

את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il