איך אנחנו חיים בארץ אחרי שה' גירש אותנו ממנה?

הרב יעקב כהן

ב אייר תש"פ
שאלה
שלום יש לי כמה שאלות בקשר לנושאים שמטרידים אותי לאחרונה. יש הרבה אנשים שאומרים שהתורה השתנה על ידי אנשים ושהתורה שיש לנו היום היא לא אותה התורה שקיבלנו, האם התורה באמת השתנתה? רציתי גם לדעת למה יש הרבה רבנים שאומרים שאנחנו לא אמורים לחיות עכשיו בארץ ישראל כי ה׳ גירש אותנו מישראל ואנחנו אמורים לחיות עכשיו בגלות עד שהמשיח יבוא, אם זה נכון למה אנחנו נמצאים בישראל עכשיו?
תשובה
שלום לך, התורה שיש בידינו היא התורה שקיבלנו על ידי משה. אמנם מסורת זו אינה צריכה ראיות, אך יש לה גם כמה עדויות, כמו העובדה שבין ספרי תורה שהיו אצל קהילות שהיו מופרדות זו מזו אלפי שנים (לדוגמה, קהילות תימן ואשכנז) היתה זהות מושלמת, למעט מספר אותיות מצומצם בו נמצא הבדל, כאשר בכל המקרים אין כל הבדל במשמעות (לדוגמה, בחלק ספרים נכתב "אשר נקבו בשמֹת" ובחלק "אשר נקבו בשמות"). אכן, במקורות רבים מבואר שהגלות והגאולה הם עניינים המסורים ביד ה'. הגלות היתה עונש שבו ה' גירש אותנו מא"י, ואמרו חז"ל שכל עוד היינו בגלות היה אסור לעם ישראל ללכת בכוח נגד גזירת ה', ולא עוד אלא שמעשה כזה לא יצלח. הרמב"ם באיגרת תימן מאריך בכך, ומראה כמה תקדימים היסטוריים בהם היו כאלו שניסו למרוד באומות כשהיינו בגלות, והדבר הביא רק לצרות לעם ישראל. וכשם שהגלות מהארץ היא גזירת ה', כך גם השיבה לארץ היא גזירת ה', כמבואר בנבואות רבות, לדוגמה "כי פדה ה' את יעקב, וגאלו מיד חזק ממנו". ועל כן, כשעם ישראל זכה לשוב לארץ, נלמד מכאן שה' החליט לבטל את גזירת הגלות.