• השבת אבידה

הוצאת כסף על השבת אבידה

הרב משה מאיר אבינר

כ אייר תש"פ
שאלה
מצאתי ברמת השרון אבידה של מישהו בירושלים. האם אני חייב להחזיר אף על פי שנסיעה עולה 15 ש"ח?
תשובה
בס"ד שלום וברכה, אם אתה יודע מי הבעלים או כאשר תדע, הודע לו שמצאת את החפץ, ויהא עליו למצוא את הדרך להגיע לקחתו או למצוא דרך כיצד תשלח לו. הרחבה: לגבי הוצאת ממון: אם החזרת האבדה דורשת הוצאת ממון, על המאבד לשלם זאת. לכן אומרת המשנה (בבא מציעא ל, ב): "היה בטל מסלע לא יאמר לו תן לי סלע, אלא נותן לו שכרו כפועל. אם יש שם בית דין - מתנה בפני בית דין, אם אין שם בית דין בפני מי יתנה? שלו קודם". היינו שאם אדם יפסיד את העבודה שלו בעקבות השבת האבדה, יתנה בפני שלושה שהבעלים יחזיר לו את ההפסד. ואם אין לו בפני מי להתנות, פטור מלהחזיר. וכן אם מצא חפץ שהטיפול כדי להשיבו הוא יותר משווי החפץ, אין מצווה לטפל בו. לכן, אם אדם מצא בעל חיים שהטיפול בו עולה יותר משוויו - מוכרו ומחזיר את הכסף לבעלים. דין זה נלמד מהפסוק (דברים כב, ב): "והשבותו לו - ראה היאך תשיבנו לו" (ב"מ כח, ב). לגבי טרחה: על המוצא לטרוח להחזיר את האבדה, ואינו יכול לדרוש על כך תשלום. אך אם המוצא יודע מי המאבד, הוא יכול להודיע לו שהחפץ אצלו, ועל המאבד לטרוח ולהגיע למוצא. כך נכתב בשם החזו"א (משפט האבידה רנט, שערי צדק הערה יד) וכך כתב האגרות משה (קונטרס השבת אבידה תשובה כב). בברכה,