• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות בתנ"ך

נח, דניאל ואיוב

הרב חיים שרייבר

י"א תשרי תשפ"א
שאלה
כתוב ביחזקאל פרק יד,יד שנח, דניאל ואיוב ניצלו בגלל הצידקות שלהם, אבל איך מדבר על איוב לפי רב יהושע בן קורחה בבבא בתרא דף טו: שהוא סובר שאיוב חי בימי אחשורוש, או לשיטה שסוברת שאיוב לא היה ולא נברא? יש את אותה השאלה לפי רשי (שם) שאומר שממה שניצל דניאל, זה מגור האריות, וזה קרה בימי דריוש הראשון שעלה למלכות אחרי יחזקאל.
תשובה
שלום יחזקאל היה נביא כידוע והוא רואה וצופה גם בדברים שהיו בעתיד או שכלל לא ארעו במציאות אלא היו ידועים כמשל כמו סיפור איוב לדעות שלא היה במציאות איש כזה. כפי דברי כל הפרשנים יחזקאל נותן את נח שניאל ואיוב כדוגמא לאנשי דורו של יכניה מלך יהודה. שלושת האישים הללו היו צדיקים אך לא הצילו את דורם ולכן אין לחוטאים לבטוח בצדיקים שיצילו אותם. ולכן כל אחד מחוייב לחזור בתשובה ולתקן את מעשיו אם ברצונו כדי שינצל. יום טוב