גזל של החזר נסיעות

הרב משה מאיר אבינר

ט"ז כסלו תשפ"א
שאלה
שלום רב. מקווה שאצליח להסביר את עצמי. לפני כשנתיים לקחתי חלק בארגון המעניק מלגות לסטודנטים. זו איננה עבודה, אלא הייתי חונכת והייתי זכאית להחזר נסיעות, אך בפועל צעדתי ברגל בכל פעם משך זמן של כחצי שעה לכל כיוון כדי לחסוך את החזר הנסיעות. כיום, אני עובדת בארגון זה ולא חונכת. כעובדת החוק עמי ומאפשר לי לקבל את הכסף של החזר הנסיעות, אבל בעבר שימשתי כחונכת ועשיתי שימוש בכסף זה. האם זה נחשב לגזל?
תשובה
שלום וברכה, מבחינה הלכתית יש הבדל בין התחייבות שאדם מתחייב ממון לאדם שמתחייב לתת החזר על הוצאות. התחייבות קבועה אינה תלויה בהוצאה כל שהיא של המקבל (היינו התחייבות לתת דמי נסיעה, כגון המתחייב לזון את בת אשתו, כתובות קא:) ואילו ההתחייבות להחזר הוצאות (היינו- התחייבות שאם תוציאי כסף לנסיעות נחזיר לך) תלויה בכך שהמקבל אכן הוציא את הוצאות שעליהם ניתן ההחזר. בנידון שאלתך, יש לשאול האם דמי הנסיעות שמקבלת חונכת הם החזרי הוצאות או שמא הם תשלום שאינו תלוי בהוצאה והרי הוא כסוג של משכורת. לכן עליך לשאול את האחראים על המשכורות מה הכללים בארגון זה וע"פ זה תדעי האם עליך להחזיר את דמי הנסיעות או שזכית בהם. בברכה,