קינוח בשבת עם מים

הרב עזריה אריאל

י"ח כסלו תשפ"א
שאלה
לנוהגים לקנח עם מים או רוק (בשירותים), כיצד יעשו בשבת שלא יהיה סוחט? תודה רבה
תשובה
לשואל, שלום וברכה! הדיון על מגבונים לחים ידוע, ואין כאן המקום להרחיב בו. לענ"ד במציאות בדרך כלל שימוש יעיל בהם הוא "פסיק רישא דניחא ליה" לסחיטה, כי כמות הנוזל ומקומו היא כזו שבלי לחיצה וסחיטה המגבון "לא עושה את העבודה". אפשר להציע [אחרי קינוח רגיל בנייר יבש] לשפוך על נייר כמות ניכרת של מים, ובשלב ראשון רק להעביר את הנייר על הגוף בעדינות כדי שיגיעו מים לכל מקום שצריך בלי סחיטה. אחר כך לקחת נייר יבש ולנקות. באופן כזה, גם אם הנייר היבש יספוג תחילה את המים ואחר כך תהיה לחיצה וסחיטה שלהם זה כנראה כבר לא "פסיק רישא" ובוודאי לא "פסיק רישא דניחא ליה". בשלב זה אין לך כל צורך בהוצאת המים מן הנייר. ומכיוון שמכמה צדדים בפשטות אין כאן חשש לאיסור תורה, לא משום מלבן ולא משום דש, הצירוף של "לא ניחא ליה" מתיר את הדבר. בשפיכת המים על הנייר אין חשש "שרייתו זהו כיבוסו", אפילו אם נחשיב את הנייר כבגד, מפני שאין כאן מטרת כיבוס וכמובן לא מקובל לכבס אותו, וזה דומה להיתר לשפוך מים על מסננת בד שאין מקפידים על נקיונה, עיין ביאור הלכה סי' שיט ס"י ד"ה משום ליבון. וכן כתב בנדון שלנו במנוחת אהבה, ח"ב פי"ב ס"ז.