- משפחה, ציבור וחברה
- שאלות כלליות
- הלכה
- קדיש
שאלה
שלום וברכה,
אדם שנפטר לו ל"ע קרוב משפחה ראוי שיאמר קדיש. מילות הקדיש מגדלות ומשבחות את שמו של הקב"ה. כיצד יכול אדם שקרובו ל"ע נפטר והוא נמצא במצב של צער לגדל ולהלל את שמו של הקב"ה במצב זה ביחוד בימים הסמוכים לפטירת קרובו? האם לא היה ראוי לתקן תפילה אחרת שתעודד את רוחו?
ישר כח ותזכו למצוות
תשובה
שלום לך,
אמירת קדיש דווקא בעת פטירה של אדם קרוב, כמוה כהצדקת הדין. כשהאדם מקדש את שמו של הקב"ה הוא מכריז שאין בלבו על מה שארע, והוא שלם באמונתו שה' צדיק וישר וכל מעשיו באמונה.והצהרת האדם שהוא מצדיק עליו את הדין, עוזרת לו להרפא מן השבר הגדול של האבלות. את הפטירה של האדם הקרוב לא ניתן לשנות, אבל את היחס שלנו אליה ניתן לבנות בצורה נכונה, דווקא מתוך השלמה והצדקת הדין, שיש באמירת הקדיש.
בנוסף, אמירת הקדיש מסייעת לנפטר, ומעלה את נשמתו למקומות גבוהים וטובים יותר. ודווקא זכרון הנפטר והידיעה שיש בכוחנו להועיל לו, גם כאשר הוא נמצא בעולמות אחרים, מסייעת לנו להתמודד עם האבלות בצורה חיובית.
עם זאת יש מקום גם להבנה, שהקדיש הוא תפילה על קידוש שמו של הקב"ה בעולם. ואנו אומרים אותה בעת פטירת אדם מישראל, מפני שישראל הם נציגיו של הקב"ה, וכשנפטר אחד מהם, כאילו פחת בליגיונותיו של המלך, ויש פגם בקידוש שמו, ולכן אנו מקבלים על עצמנו לקדש את שמו בעולם, ולהשלים במעשינו, את קידוש ה' שהנפטר כבר אינו יכול לעשות.
בברכה
אוריאל טויטו