• שבת ומועדים
  • תשעת הימים

אכילת בשר בסיום מסכת בתשעת הימים

הרב נועם דביר מייזלס

ג אב תשפ"א
שאלה
שלום... מי שיוצא לו סיום מסכת בתשעת הימים. האם מותר לאכול בשר או שנוהגים שלא לאכול בשר בכל אופן?
תשובה
שלום עליכם. רבנו הרמ"א (תקנ"א י') כתב בפירוש שמותר לאכול בשר בסיום מסכת הנערך בימים אלו, והנוהג כך עושה זאת לכבודה של תורה. אולם אם בשאר ימות השנה לא היית עושה סעודה כזאת, נראה שיש להמנע מכך (מ"ב ס"ק ע"ג). עם זאת אין לאחר את הסיום מסכת בכוונה לימים אלו כדי לאכול בשר (מ"ב שם), ויש שנהגו אף בסעודת מצוה לא לאכול בשר (מנהג בגדאד, בא"ח דברים ט"ו). מאידך כמה מגדולי החסידות נהגו לכוון בדווקא את הסיום לתשעת הימים, כדי להרבות בזכויות בימים אלו, וכך נוהגים בחב"ד (ראה בספר נטעי גבריאל בין המצרים ח"א מ"א). ולכל הדעות אם יותר נוח לעשות סיום מסכת בזמן זה, כגון אדם שלמד את המסכת והשאיר מעט כדי להתארגן לסיום בזמן שמתאים לו ויש לו פחות לחץ, וודאי שהדבר מותר ובלבד שלא יעבור זמן רב (עיין ש"ך יו"ד רמ"ו ס"ק כ"ז). בברכה רבה,