• נצרות ואיסלם

השתתפות במנהגי חג המולד בחו"ל

הרב אביעד תפוחי

ב מרחשון תשפ"ב
שאלה
היי, אשמח לשאול שאלה את הרב. ייתכן שאהיה בחו״ל בתקופת החג של הנוצרים (חג המולד וכו). השאלה היא האם מותר למשל להשתתף במנהגי החג אך כמובן לא לשם המטרה בה חוגגים? (למשל שמעתי שבארה״ב אנשים מכינים עץ עם מגן דוד עליו, כלומר לקחת את האווירה הנהוגה אך לא לשם המטרה - אלה לשם ההנאה והאווירה). תודה רבה וסליחה על הבורות.
תשובה
שלום וברכה. ההלכה מדריכה אותנו להתרחק מעבודה זרה עד קצה גבול היכולת (עיין שו"ע יו"ד סימנים קמח- קנב). ולכן אין לנו להיות שותפים בטקסים ומנהגים הנובעים מעבודה זרה. עד כדי כך שפסק האג"מ (יו"ד, ג, פה) שאין לתת לתלמידים חופש בימים אלו כיון שנראה כשותף בשמחת חגם. ואף פסק (אבה"ז, ב, יג) שאין לקיים בר מצוה ביום זה שנראה כחוגג עמהם. מעניין שהאג"מ (בתשובתו הראשונה) מנמק בשני נימוקים- א. הנימוק הרוחני-דתי, שיש לנו התנגדות תקיפה לעבודה זרה. ב. הנימוק הלאומי, וכך הוא כותב- "וגם הוא דבר מכוער בעצם לעשות ימי חופשה בימים שחוגגים להע"ז שלהם אשר צררו ומררו קרוב לאלפים שנה את עם ישראל ועדיין ידם נטויה ולכן ח"ו מלעשות זה". ברוך אלוקינו שבראנו לכבודו והבדילנו מן התועים ונתן לנו תורת אמת וחיי עולם נטע בתוכנו. אשרינו שיש לנו חגים ומנהגים קדושים וטהורים ואין לנו צורך לשאוב מבורות נשברים של עובדי ע"ז. (בשולי הדברים- יש שהקלו בענינים מסויימים ביחס לנצרות שכן הם משתפים שם שמיים עם ע"ז, ולא עובדים לע"ז בלבד ויתכן שלגוים לא נאסר שיתוף. אך אין זה משפיע על נידוננו, שודאי שאין לנו ליטול חלק באווירה ובחוויות של ע"ז בשיתוף).