נטילת ידיים אחרי נטילת צפורניים לקטן

הרב נועם דביר מייזלס

ג טבת תשפ"ב
שאלה
שלום הרב האם יש לטול ידיים לאחר נטילת צפורניים לקטן והאם גם הקטן צריך ליטול את ידיו ?
תשובה
שלום רב. הקוצץ לקטן - אינו צריך ליטול ידיים. וקטן שקצצו לו ציפורנים, אם הוא פחות מגיל חינוך (שש או שבע לפי חריפותו), אינו חייב בנטילה, ויותר מגיל זה - יש לחנכו ליטול ידיים. מקורות: ראה בא"א מבוטשאט (סי ד' י"ח) שהקוצץ לאחר אינו חייב בנטילה, ואילו זה שנטלו לו חייב. ולגבי קטן שקצצו לו, הדבר תלוי בחיוב קטנים לנטילה, וידועים דברי שו"ע הרב (מהדו"ב ד' סע' ב' ביחס לגבי נגיעת קטן באוכל) שכתב שנהגו להקל בנטילה אצל קטנים שלא הגיעו לחינוך, והמחמיר בקטן מיום המילה קדוש יאמר לו. ובאורחות רבנו (ח"ג סי' קפ"ד מובא בשם מרן החזו"א שהקפידו בביתו בנטילה מאז קטנותם, ובזה הוא תולה אצל הצלחתו בלימוד. בברכה רבה,