• גזל ונזיקין

עד כמה צריך לחשוש בגזל?

הרב משה מאיר אבינר

ה אדר א' תשפ"ב
שאלה
שלום לכבוד הרב. יצא לי לשבת עם 4 חברים במסעדה שחלקם לא כ"כ דתיים והעניין הוא שהזמנתי בנפרד מהם והם הזמינו גם בקבוק שתייה ושתיתי ממנו. בסוף החישובים היו בנפרד כמובן ויצא שהשתייה חושב אצלם ואז יוצא שלא השתמשתי איתם בתשלום של הבקבוק שתייה. הרב לפי ההלכה יש עניין להגיד להם משהו במצב כזה? יש מה לחשוש מגזל? העניין הוא הרב שבעיניי זה נראה קצת תמוה ומצחיק ואני גם אמרתי להם אם חייב להם ואם הם מוחלים והם לא הבינו מה אני רוצה מהם(חששתי קצת לחילול השם אפילו), הרגשתי שאולי עשיתי מעשה של "חסיד שוטה" הם ממש לא הבינו כי הסכום יוצא שאולי חייב גם איזה 3 שקל. אשמח למענה מכבוד הרב והמלצה מה לעשות במצבים מעין אלו אני פשוט הרבה פעמים מסתבך בתפר בין זה שלא יצחקו עליי לבין זה שאולי זה באמת חשש גזל...
תשובה
שלום וברכה, אם החברים רואים שאתה לוקח ולא מקפידים ולא מבקשים אח"כ תשלום, אין סיבה לחשוש מגזל. אם החבר לא רואה אך לך נראה שהוא ודאי מרשה לך לקחת גם בלי לבקש רשות, לדעת הש"ך מותר, ויש חולקים. ולמעשה רבים נוהגים כמו הש"ך. בברכה,