• שבת ומועדים
  • ביטחון ופיקוח נפש

נסיעה לבית חולים בשבת

הרב נועם דביר מייזלס

י"ט אדר ב' תשפ"ב
שאלה
כאשר צריכים לנסוע עם חולה מסוכן או יולדת לבית חולים, האם יש לנסוע לבית החולים הקרוב, כדי שלא להוסיף בחילולי שבת, אף שיש בתי חולים שנחשבים טובים יותר, לגבי טיפולים שגרתיים כפציעות, לידות ומחלות רגילות? (מתוך סברה שאין הפרש משמעותי בין בתי החולים, ואין בזה שיקול רפואי הכרוך פיקוח נפש). והאם יש הבדל כאשר החולה או היולדת מעדיפים את בית החולים הרחוק לייתובי דעתה, למצב בו קרובי החולה או היולדת ממליצים על הנסיעה לבית חולים הרחוק מתוך שיקול דעתם?
תשובה
שלום וברכה. הכללים שצריכים להיות לנגד עינינו בנסיעה בשבת לבית חולים עבור חולה שיש בו סכנה: א. לכתחילה יש לנסוע לבית החולים הקרוב ביותר, בדרך הקצרה ביותר, ואין להאריך את הדרך לצורך עניינים שאינם קשורים באופן ישיר לטיפול הרפואי בחולה או ביולדת. כל האמור הוא כשאין הבדל ברמה הרפואית בין הבתי חולים. ב. אם יש עדיפות רפואית לנסוע לבית חולים היותר רחוק או שהחולה/יולדת מעדיפים בית חולים זה, כיון ששם הם חושבים שיטפלו בהם יותר טוב ודעתם תהיה יותר רגועה שם, מותר להסיעם לבית חולים הרחוק, אפילו שהבית חולים הקרוב נמצא במרחק הליכה. ג. העיקרון של "יתובי דעתה", הוא רק באופן שלפי דעתה (אף אם קרוביה שכנעו אותה) יטפלו בה טוב יותר בבית חולים הרחוק, אולם אם היא רוצה לנסוע לשם, משיקול כספי בלבד, כגון ששם יש הטבות מיוחדת ליולדות כגון ששם מקבלים יום חינם ב"בית החלמה", אין זה בכלל ההיתר האמור. מקורות: גמרא שבת (קכח:), שו"ע (סימן ש"ל א' ונושאי כליו), שש"כ פרק ל"ו ח', ופרק מ' ס"ג. ברכה והצלחה,