• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות כלליות

ביטול תורה

הרב חיים שרייבר

י"ב תמוז תשפ"ב
שאלה
שלום, יש לי בבית מייבש כביסה ומדיח כלים, אך אני ממעט להשתמש בהם ומעדיף לתלות כביסה לייבוש או לשטוף כלים בכיור, כדי לחסוך בחשבון חשמל. לפעמים אני מרגיש שיכולתי לחסוך זמן וללמוד תורה בזמן הזה אם הייתי יותר משתמש במכשירי חשמל האלו. האם זה נקרא שאני מבטל תורה, כשאני תולה כביסה ושוטף כלים, במקום להכניס למייבש ולמדיח ? תודה
תשובה
שלום המשנה אומרת "אם אין קמח אין תורה". המשנה מדריכה אותנו על החשיבות של הקמח (=הממון, הכסף) ללימוד התורה, ומכאן נלמד שעל האדם לנהוג בתבונה בהוצאות הכספיות שלו כדי שיוכל ללמוד תורה בנחת ובשלוה. על כל אדם לעשות את החשבון האישי שלו אלו הוצאות כספיות יגרמו לו הפסד ברמה כזו שיגרמו לו להתבטל מלימוד התור העד שיוכל להשיב את המצב לקדמותו, שיזכה שוב לרווחה כלכלית. ואלו הוצאות יוכל "לספוג" ועדין יחיה ברווחה כלכלית ויתקדם בלימודו. בהצלחה רבה!