• שבת ומועדים
  • ספר שמות

חטא העגל

הרב חיים שרייבר

י"ט תמוז תשפ"ב
שאלה
שלום באיזה שעה בני ישראל עשו את העגל וכמה זמן עבר מאז שהם התחילו את מעשה העגל עד שבירת הלוחות?
תשובה
שלום משה רבינו שהה בהר סיני ארבעים יום, לאחר ארבעים יום הללו הוא היה אמור לרדת אל העם עם לוחות האבן וכך נאמר:"וַיִּתֵּן אֶל-משֶׁה כְּכַלֹּתוֹ לְדַבֵּר אִתּוֹ בְּהַר סִינַי שְׁנֵי לֻחֹת הָעֵדֻת לֻחֹת אֶבֶן כְּתֻבִים בְּאֶצְבַּע אֱלֹהִים"(שמות ל"א, י"ח). בתורה נאמר: "וַיַּרְא הָעָם כִּי-בשֵׁשׁ משֶׁה לָרֶדֶת מִן-הָהָר - רש"י מסביר מדוע העם סבר שמשה לא הגיע בזמן, ונותן שתי סיבות: א. "כי כשעלה משה להר אמר להם לסוף ארבעים יום אני בא בתוך שש שעות. כסבורים הם, שאותו יום שעלה מן המנין הוא, והוא אמר להם שלימים, ארבעים יום ולילו עמו, ויום עלייתו אין לילו עמו, שהרי בשבעה בסיון עלה, נמצא יום ארבעים בשבעה עשר בתמוז" - עם ישראל טעה בחשבון הימים. בני ישראל חשבו שמשה אמור לרדת ב-ט"ז בתמוז (ארבעים יום לאחר ז' בסיון) ומכיון שלא ירד הם עשו את העגל. למעשה משה הגיע למחרת (י"ז בתמוז) וראה את העגל והמחולות ושבר ב. "בששה עשר בא השטן וערבב את העולם והראה דמות חשך ואפילה וערבוביא לומר וודאי מת משה, לכך בא ערבוביא לעולם." הטעות של בני ישראל נבעה ממעשה השטן וכנזכר לעייל בקשו לעשות עגל ולמחרת הגיע משה. יום טוב