- משפחה, ציבור וחברה
- חלה ונושאים נוספים
שאלה
תולדות משמרות הכהנים מתי ומי. כיצד זה קשור להבאת הביכורים. כמה אנשים השתתפו בהבאת הביכורים בימי בית שני?
תשובה
בס"ד
שלום וברכה
היו משמרות כהונה מתקופת משה רבינו (8 משמרות) לאחר מכן בימי שמואל (16) ובימי דוד (24 משמרות) חלוקה הייתה לפי משפחות גרו באזור מסויים. יש תאורים מפורטים של המשמרות הללו, ויש גם קינות שנכתבו לאחר חרבן הבית וביטול המשמרות. למרות שעדיין המשיכו לעלות לרגל.
כל משמרת הייתה שבועיים במקדש (במשך שנה) ובאותו הזמן היה גם מעמד של אנשי המקום שלהם, שבכך היה הצבור ממנה את הכהנים כשלוחיו. והיו עולים ג"כ כן לירושלים. כל קבוצה נקראת מעמד.
המשנה בביכורים פ"ג מ"ב-מ"ד, מתארת את מעלי הביכורים לירושלים ומתארת את כל אנשי המעמד שבאים להשתתף בעבודת המשמרות הם גם באזור חג שבועות - ביכורים החלו להביא ביכורים למקדש, כך שגם מביאי הביכורים היו מצטרפים לעליה לרגל. בעצם בכך העלאת הביכורים עברה ממעשה פרטי למעשה צבורי, ברוב עם ובטקס גדול.
אין אנו יודעים כמה השתתפו אבל היו שנים שהיו אלפים בהבאת הביכורים(עיין בספר של ספראי עליה לרגל בימי בית שני (111-118). שחקר בכך רבות. כך התחברו שתי המצוות ביחד אבל בתחילה לא כך. כמו בסוף בית שני הייתה סכנה גדולה בדרכים וכנראה בגלל זה עלו קבוצות גדולות שגם שמחו את יושיב הארץ וגם הגנו על עולי הרגל ובשבועות וסוכות גם על מביאי הביכורים. בחבור העליות חסכו גם בהקרבת קורבנות (ראיה וחגיגה).
חודש טוב ומבורך
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ