• חלה ונושאים נוספים

דין התנור שנאפה בו לחם שלא הופרשה ממנו חלה

כולל הלכה בית אל

כ"ח אדר תשע"ה
שאלה
שכחו להפריש חלה מבצק, ואפו את החלות בתנור. האם צריך לכוון בהפרשה שאחרי גם על הטעם הבלוע בתנור? אם כבר אכלו את כל החלות, מה דין התנור?
תשובה
בע"ה כיוון שהבצק לא נגע ישירות בתנור, אלא רק נאפה בתוך חללו, הרי שלא נבלע בתוך דפנות התנור טעם בצק. ממילא: א) אין צורך לכוון בהפרשה על הטעם הבלוע בתנור. ב) גם אם לא נותר ממה להפריש התנור לא נאסר באכילה. הרחבה: הנידון כאן הוא האם הבצק שהינו טבל נתן טעם בתנור. מבואר בשולחן ערוך יורה דעה (סימן קח סעיף א, ובש"ך שם ס"ק יב) שאין מאכל אוסר כלים על ידי "ריח", אלא אוסר באופן זה רק מאכלים. עוד מבואר באגרות משה שלא שייך גם זיעה [נתינת טעם על ידי אדים] באוכלים, ולכן אף מצד זה התנור לא נאסר. בברכה, הרב עודד מילר