• שבת ומועדים
  • תפילות ראש השנה

וכל מאמינים

הרה"ג יעקב אריאל

ג תשרי תשס"ו
שאלה
מדוע רוב ואולי כל הציבור שרים את הפיוט "וכל מאמינים" לא לפי הבתים המקוריים שמסודרים לפי א"ב וכן לפי הגיון וקשר מסוים, אלא מחברים חצאי שורות. למשל: "וכל מאמינים שהוא אל אמונה הבוחן ובודק גינזי נסתרות"?
תשובה
אני נוהג לשיר לפי הסדר. הסיבה לשינוי הסדר היא כנראה בגללל חלוקת התפקידים בין החזן לקהל. החזן אמר האוחז ביד מידת משפט והקהל כולו ענה ביחד: וכל מאמינים שהוא א-ל אמונה. במשך הזמן הקהל חזר על חלקו של החזן וכן להפך, וכך השתבשו כל הפיוטים כגון הפיוט "אמרו לא-להים" משפט זה נאמר ע"י החזן והקהל ענה לעומתו, אך זה חזר על דברי זה ונוצר שיבוש. "ושבשתא כיון דעל על".