ישיבהבשביל זה יש אינטרנט שאל את הרב
שאל את הרב
- הלכה
- נושאים שונים
- שאלות כלליות
שאלה
שלום וברכה כבוד הרב,
רציתי לשאול שאלה שמלווה אותי בתקופה האחרונה: פעמים רבות אני מוצא את עצמי חש געגוע עז ל"ישיבה" וללימוד גמרא, וזאת למרות שמעולם לא דרכתי בישיבה ואף פעם לא פתחתי דף גמרא בחיי.
כבוד הרב ממה נובע הגעגוע הזה? האם זה משהו שמוכר בעולם היהודי?
תשובה
בס"ד
שלום לך יקירי.
שמחתי מאוד לקבל את מכתבך ולחשוב עליו המון.
השאלה שאתה מעלה מיוחדת מאוד, והיא אכן מוכרת בעולמה של הנשמה היהודית.
לא כל געגוע נובע מזיכרון של דבר שכבר חווינו. יש געגועים שנובעים מהכרה פנימית עמוקה של דבר ששייך לנו, גם אם עדיין לא פגשנו אותו בפועל. אדם יכול להתגעגע לארץ שמעולם לא ביקר בה, למנגינה שמעולם לא שמע, או לדרך חיים שמעולם לא חי – משום שיש בתוכו נקודת שייכות אליה.
לימוד התורה בכלל, ולימוד הגמרא בפרט, אינו רק תחום ידע. אלא הוא נחשב למזון רוחני של הנשמה. לכן ייתכן בהחלט שאדם ירגיש משיכה, כמיהה ואפילו געגוע לעולם התורה עוד לפני שנכנס אליו בפועל. הנשמה מזהה דבר שממנו היא יכולה לצמוח ולהתמלא.
חז"ל אמרו על התורה שהיא "ירושה" לכל יהודי. ירושה אינה הופכת לשלך רק כאשר אתה משתמש בה; היא שלך גם קודם לכן. לפעמים הגעגוע הוא הקול הפנימי של אותה ירושה המבקש להתגלות.
יש גם תופעה נוספת: לעיתים אדם מחפש עומק, משמעות, עמל מחשבתי, חיבור לשרשרת הדורות ותחושת שייכות למשהו גדול ממנו. עולם הישיבה והגמרא מגלם עבור רבים את כל הדברים הללו יחד. גם אם מעולם לא למדת גמרא, ייתכן שאתה חש משיכה אל הערכים והעומק שהעולם הזה מייצג.
כמובן, לא כל געגוע הוא בהכרח סימן לכך שאדם צריך לעזוב הכול וללכת ללמוד בישיבה. אבל בהחלט יכול להיות שזהו רמז שכדאי לתת לו מקום. לפעמים פתיחה של מסכת עם חברותא, שיעור גמרא שבועי, או לימוד יסודי של סוגיה אחת, יכולים ללמד האם מדובר בסקרנות חולפת או בקריאה פנימית עמוקה יותר.
כדאי מאוד לנסות, שיכול מאוד להיות שייפתח לפניך עולם מלא, שישנה את כל החיים שלך. זה לא מחייב אותך, אלא הזדמנות.
אם תרצה המלצות אוכל לעזור לך וללוות אותך בצעד מיוחד זה של לימוד והתקדמות.
בברכה
הרב יצחק גרינבלט.
שאלות באתר ישיבה
ניווט מהיר




















