ישיבהבשביל זה יש אינטרנט שאל את הרב
שאל את הרב
- תורה, מחשבה ומוסר
- תורה ולימודה
- שאלות פרטיות בסוגיות שונות
- תורה, מחשבה ומוסר
- תורה ולימודה
- שאלות בתנ"ך
שאלה
"רַבִּי תַּנְחוּמָא מִשּׁוּם רַב הוּנָא אָמַר (שמות לח, כב): וּבְצַלְאֵל בֶּן אוּרִי בֶּן חוּר לְמַטֵה יְהוּדָה עָשָׂה אֵת אֲשֶׁר צִוָּה אתוֹ מֹשֶׁה, לֹא נֶאֱמַר, אֶלָּא אֵת כָּל אֲשֶׁר צִוָּה ה אֶת משֶׁה, אֲפִלּוּ דְּבָרִים שֶׁלֹא שָׁמַע מִפִּי רַבּוֹ, הִסְכִּימָה דַעְתּוֹ לְמַה שֶׁנֶּאֱמַר לְמשֶׁה בְּסִינַי." (בראשית רבה א,יד) למה משה לא אמר לבצלאל את כל מה שה אמר לו?
תשובה
שלום
הגמרא במסכת ברכות (דף נה/א) מבארת ומרחיבה את דברי המדרש:
"אמר רבי שמואל בר נחמני, אמר רבי יונתן:
"בצלאל על שם חכמתו נקרא. בשעה שאמר לו הקדוש ברוך הוא למשה: לך אמור לו לבצלאל, עשה לי משכן, ארון וכלים. הלך משה והפך, ואמר לו: עשה ארון וכלים ומשכן.
"אמר לו: משה רבינו, מנהגו של עולם, אדם בונה בית, ואחר כך מכניס לתוכו כלים, ואתה אומר, עשה לי ארון וכלים ומשכן?! כלים שאני עושה – להיכן אכניסם? שמא כך אמר לך הקדוש ברוך הוא: עשה משכן ארון וכלים.
"אמר לו: שמא בצל א-ל היית וידעת!".
אני אביא את הסברו של הרב אהרון ליכטנשטיין זצ"ל (מובא באתר של ישיבת הר עציון, ישנם עוד הסברים רבים למדרש זה):
הרמב"ן (שמות פרק כ"ה פס' ב') בפרשת תרומה כותב:
"והנה עִקר החפץ במשכן הוא מקום מנוחת השכינה שהוא הארון, כמו שאמר 'ונועדתי לך שם, ודברתי אִתך מעל הכפֹּרת', על כן הקדים הארון והכפֹּרת בכאן, כי הוא מוקדם במעלה, וסמך לארון השֻלחן והמנורה שהם כלים כמוהו, ויורו על ענין המשכן שבעבורם נעשה. אבל משה הקדים בפרשת ויקהל את המשכן את אהלו ואת מכסהו, וכן עשה בצלאל, לפי שהוא הראוי לקדם במעשה".
הרמב"ן מציין שהכלים, ובמיוחד הארון, הם התכלית של בניית המשכן. תכלית בניית המשכן נועדה ליצור מקום שבו יוכל הקב"ה לשכון ולהיוועד עם בני ישראל. תכלית זו מתקיימת בעיקר באמצעות הארון והכפורת.
מבחינה פרקטית ודאי שיש לבנות קודם משכן ואחר כך כלים, אולם מבחינת החשיבות והתכלית, הארון והכלים הם ראשונים במעלה.
הקב"ה ציווה את משה לבנות משכן ואחר כך כלים, כיוון שכך הוא סדר הבנייה הראוי מבחינה מעשית.
אולם משה רבנו, איש החזון, רואה מול עיניו את התכלית הנשגבת של בניית המשכן, וכדי להלהיב את העוסקים במלאכה, הוא מתאר קודם כל את נקודת השיא של הבנייה, את יצירת החפץ המופלא שבאמצעותו ייווצר קשר ישיר בין עם ישראל לקב"ה, ורק אחר כך הוא מתאר את שאר חלקי המשכן.
אמנם, בצלאל, איש המעשה, מבין מיד שמבחינה פרקטית צריכים כמובן לבנות את הדברים בסדר ההפוך: קודם הבית, אחר כך הרהיטים.
יום טוב
שאלות באתר ישיבה
ניווט מהיר














