• גילוח

השלמת גילוח עם סכין

הרב בנימין במברגר

כ"ו טבת תשס"ו
שאלה
אני נוהג להתגלח עם מכונת גילוח. תמיד נשארים שאריות של שיער מסביב לפיאות ומתחת לפיאה. האם מותר עם סכין גילוח להשלים את הגילוח סביב הפיאה ומתחתיה תוך כדי זהירות לא להיפצע?
תשובה
איסור השחתת הזקן הוא איסור לאו מהתורה. יש המסבירים אותו שהוא כדי שלא נידמה לעובדי עבודה זרה שדרכם היתה לגלח בתער את זקנם ויש מהפוסקים שמסבירים שהאיסור הוא גזרת הכתוב. חמש פאות (מקומות) יש בזקן והמגלח אחת מהן עובר על איסור. הראשונים נחלקו בהגדרת מקום הפאות בדיוק ולכן אין להעביר תער בכל מקום הזקן. (שולחן ערוך יורה דעה סימן קפא סעיף יא)