• שאלות כלליות

הלכות תפילה וכשרות

רבנים שונים

כ"ח טבת תשס"ו
שאלה
1. כשאני מבשל ביצה קשה - איך אדע האם יש בה דם? 2. לכמה מתפללים צריך הש"ץ להמתין כדי להתחיל את חזרת הש"ץ? (מדובר במסגרת צבאית שהזמן דוחק) 3. אשכנזי המתפלל במניין ספרדי: האם יעמוד בקדיש? האם יפול על פניו ב"תחנון"?
תשובה
1. היום רוב הביצים אין בהם דם וגם אם יש דם לא בטוח שזה באמת דם אסור, ולכן במקרה שאי אפשר לבדוק כמו בביצה קשה לא בודקים ויש מחמירים לבשל 3 ביצים ביחד כדי שיהיה בטל ברוב. 2. לכתחילה נוהגים להחמיר שלא להתחיל חזרת הש"ץ עד שיהיו 9 שיענו אחריו אמן , אבל כאשר יש אנשים שממהרים לסיים את התפילה אפשר לסמוך על רוב הפוסקים ולהתחיל כאשר יש רק 8 שיענו אמן ובשעת הדחק ממש יש להקל ולהתחיל אפילו עם 5 שיענו אמן וכך יש לפחות רוב מנין שיענו אמן. וכדי לצאת מהספק , בשעה שנאלצים להתחיל כשאין 9 עונים אמן יתנה החזן בלבבו שאם הדין כסוברים שצריך 9 הרי תפלתו נדבה וכיוון שרשאי אדם להתפלל נדבה, ממילא לכל הדעות לא יהיו ברכותיו לבטלה. 3. יש אומרים שיעשה כמנהגו ויש אומרים שיעשה כמנהג המקום כדי שלא יעשו אגודות אגודות. הרב יאיר פרייליך