• תורה, מחשבה ומוסר
  • לימוד גמרא

הגמרא משעממת אותי

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

כ שבט תשס"ו
שאלה
לימוד גמרא ממש משעמם אותי אבל לעומת זאת שאני לומד אמונה מוסר וחסידות זה הרבה יותר מעניין אותי וזה גם די כיף לי...מה לעשות?
תשובה
טוב מאד שאתה אוהב ללמוד אמונה. וככל שתרבה בלמוד אמונה יותר תחפוץ גם בלימוד הגמרא. כי תבין את גודל ערך למוד כל התורה כולה. וידעת דבר ד' ורצונו בכל מצב. ואולם תמה אני מדוע אינך נהנה כעת בלימוד הגמרא כנראה שאתה ניגש לא נכון ללימוד. כי מי שניגש נכון ממש נהנה לראות את דרך הבירור והמשא ומתן והדיון וזה כיף לא פחות מהכיף בלימוד אמונה, אמנם סוג אחר של כיף. אם לומדים את הגמרא לא הצורה יבשה של הלכות וכללים יבשים, אלא כמו שהגמרא באמת. שכל דיון הוא על בעיה שקרתה במציאות הלימוד נעשה חי ומענין.