• גדולי ישראל ורבנים

הבטחות רבנים מתקיימות?

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

כ"ח אדר תשס"ו
שאלה
יש לי דוד חולה במחלה קשה, ורב מאוד מפורסם שלא אציין את שמו הבטיח לו שיחיה ואם לא ’הוא יפסיק להיות רב’. דודי והרב בקשר רציף עד היום אולם מחלת דודי הולכת ומחמירה מיום ליום. כיהודי פשוט ומאמין אינני מטיל ספק בדיברי הרב אך אני שואל את עצמי: מה יהיה אם לא עלינו דברי הרב לא יעמדו? האם הרב מודע לסיכון שהוא לוקח בפגיעה באמונת חכמים שלי או שמא מלכתחילה דברי הרב בסה"כ ניסו לתת מוטיבציה לחולה לחיות ולא שבאמת התכוון הרב למה שאמר? (אך זה מותיר אחרי כן אצלי שוב שאלות קשות בנוגע לאמינות דיברי רבנים?)
תשובה
ייתכן שהרב הבטיח כדי לעודד את החולה וגם בתקוה שהחולה יבריא ואולי הרב מחמת ענוותו סבור שאינו רב. ואולי הרב שקל בדעתו שמוטב לאבד מקצת מאמינותו על מנת לעודד את החולה. אך אין ללמוד מזה חוסר אמינות אלא במקרים כגון אלו ולא באופן כללי. דברי מתיחסים לעובדות כפי שאתה מתאר אותן.