• כיפה

ויכוח על גודל הכיפה

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

כ"ח ניסן תשס"ו
שאלה
סרגתי לבן-דוד שלי כיפה (כיפת גרוש - כיפה די קטנה), אבא שלי אמר לי להגדיל את הכיפה כי אני מחטיאה אותו בכך שאני סורגת לו כיפה קטנה וגם הכיפה מקבעת את האדם ברמה דתית מסויימת וכיפה קטנה מראה שהאדם פחות דתי. סבתא שלי אומרת שאם אני אסרוג לו גדול אז תהיה לו עוגמת נפש והוא לא ילבש את הכיפה. סבתא שלי גם אומרת שזו כפייה דתית מצד אבי. אני גם חוששת שאם אגיד לבן דוד שאבא שלי לא מרשה לי לסרוג כיפה קטנה אז ההורים שלו התערבו ויהיה ויכוח בין אבי להוריו. מצד אחד אני צריכה להקשיב לאבא מהצד השני אני לא רוצה לסרוג כיפה גדולה שהוא לא ילך איתה ויהיה לי ויכוחים איתו ועם הוריו ועם סבתא שאומרת כל הזמן שאני אסרוג לו בגודל שהוא רוצה, אני לא יודעת מה לעשות, מה דעת הרב בעניין?
תשובה
התפקיד של הכיפה אינו סמל אלא זה כיסוי ראש, וכיפה קטנה אינה מהווה כיסוי ראש. לדעתי, הגודל של הכיפה צריך להיות כזה שהוא יכסה את רוב הראש. חכמים אמרו שכיסוי ראש משפיע על יראת שמים. הנוער שלנו צריך להיות בעל בטחון עצמי וגאוה דתית ולעשות בשמחה את המצוות וגם המנהגים וללכת עם כיפה שתהיה באמת כסוי ראש. על כן אני מציע לך לשכנע את בן דודך שילך עם כיפה כמו שאביך מציע.