• שירות לאומי

רכילות בקשר לשירות לאומי?

הרב אליעזר מלמד

י תמוז תשס"ו
שאלה
אני מכיר בחורה קרובת משפחה שלי שסיימה אולפנא בציוני בגרות גבוהים מאד, שירתה שנתיים בשירות לאומי ומיד לאחר השירות התחתנה כשבעלה גם כן צעיר ללא מקצוע. בזמן התיכון היו לה כוונות ללמוד לימודים גבוהים, אך בגלל החתונה כל התיכנונים בוטלו. כעת הזוג הזה עם שלשה ילדים, חיים מאד קשה, בקושי משלמים את שכר הדירה, רודפים אחרי הפרנסה מפני שהמשכורת של שניהם נמוכה, והם נפלו למעמסה גם על ההורים שלהם. אין ספק שלו קרובת המשפחה שלי היתה לומדת לימודים גבוהים מיד לאחר התיכון, מצבם היום היה שונה בתכלית. אני ואשתי רוצים לשכנע את הבת שלנו שלא לעשות שירות לאומי מהסיבות הנ"ל ומעוד סיבות. אנו רוצים להראות לבתנו את המקרה הנ"ל כדי שיהיה לה ממש מוחשי על מה שיכול לקרות. האם מותר לנו להזכיר ולהראות לבתנו על המקרה הנ"ל ולספר לה על החיים הקשים שנגרמו כתוצאה מהשירות הלאומי שקרובת המשפחה שלנו עשתה כדי לשכנע אותה שלא לשרת?
תשובה
אם ממילא בתכם מכירה את הזוג, ומודעת לקשייהם, אין איסור לתת אותם כדוגמה, ובתנאי שלא תבזו אותם, אלא רק תאמרו שמתוך תמימות קיבלו החלטה מוטעית ועתה הם משלמים את המחיר. אבל אם הבת אינה מכירה את מצבם, תוכלו לתת לה דוגמה כללית, מזוג שאתם מכירים היטב, תשנו פרט או שניים כדי שלא תדע על מי אתם מדברים, ותתנו את הזוג "ההוא" כדוגמה, וכמדומה שהדברים יפעלו במידה שווה.