• שאלות כלליות

ערי מקלט לעתיד לבוא?

הרב ש. יוסף וייצן

כ"א אב תשס"ו
שאלה
האם גם לעתיד לבוא יהיו ערי מקלט, אנו יודעים כי העולם הולך ומתבשם ורצון נקימת הדם כבר בימינו לא כל כך גדולה, ואני יודע כי ערי מקלט נועדו גם לחינוך האדם שרצח בשוגג: 1. האם יש עוד טעמים לערי מקלט? 2. האם בעקבות כך לעתיד לבוא יתבטלו ערי המקלט או לא?
תשובה
מובא בתורה וכך נפסק ברמב"ם בהלכות רוצח פרק ח': (ד) בימי המלך המשיח מוסיפין שלש אחרות על אלו השש שנ' (דברים י"ט ט') ויספת לך עוד שלש ערים על השלש האלה, והיכן מוסיפין אותן? בערי הקיני והקנזי והקדמוני שנכרת לאברהם אבינו ברית עליהן ועדיין לא נכבשו ועליהן נאמר בתורה (דברים י"ט ח' ט') ואם ירחיב ה' אלהיך את גבולך כאשר נשבע לאבותיך ונתן לך את כל הארץ אשר דבר לתת לאבותיך ויספת לך עוד שלש ערים על השלש האלה: רואים אם כן שבימות המשיח שארץ ישראל תגדל יש להוסיף ערי מקלט. מלבד מה שערי המקלט נועדו למקרה של רוצח בשוגג, שיתכן שיהיה גם בזמן שיבוא משיח, נראה שעצם מציאותן של ערי המקלט הם גורמות הן מבחינה מעשית והן מבחינה סגולית גורמים לכך שלא יהיה תקלה בצורה של הריגה בשוגג. כשיבוא המשיח מבאר המהר"ל הרע לא ימחק מהעולם אלא הוא יהיה במדבר, מקום שהוא רחוק מאיתנו. עצם מציאותו של הרע והיותו בארץ ציה וצלמוות עוזר לטוב להתבסס בעולם. כך גם ערי המקלט - עצם היותם בארץ זהו תמרור מוסרי לזהירות ונקיות.