מספר שאלות כלליות

הרב נועם דביר מייזלס

י"א תשרי תשפ"א
שאלה
שלום וברכה לרבנים הנכבדים, חילך לאורייתא, מצ"ב מספר שאלות: א. בצעתי קניות לחבר והחזיר לי הסכום במדויק ובנוסף נתן לי חבילת שוקולדים. האם נחשב כריבית? ב. בבית של שתי קומות אין כיור מחוץ לבית הכיסא בקומה העליונה. האם ניתן ליטול לכתחילה בבית הכיסא ולנגב מחוצה לו כדי לא לרדת למטה? ג. האם מותר לקרוא ספרות חול ללא קדושה בשרותים, שמוזכרים בה המילים א-ל-ה-י-ם, א-ל, שבת וכדומה? ד. האם יש להרים ספרי ילדים שנזרקו על הרצפה מיד? (מדין אותיות מבוזות?..) ה. איזה ספר מומלץ על ידכם לחינוך ילדים? גילאי 4.5 עד 10 ב"ה. בברכת גמר חתימה טובה
תשובה
שלום רב לשואל היקר. א. אם לא נאמר בצורה מפורשצ לשון הלוואה, אין בכך איסור ריבית. ב. אם אין דרך אחרת ליטול ידיים, אפשר לסמוך על המקילים ליטול ידיים כשמכסה השירותים סגור. ג. יש להמנע. אפשר להקל בספרי חול שאין בהם דברי תורה כלל או איזכור של שמות ה'. ד. אין חיוב להרים ספרים הכתובים בעברית כשמדובר בספרי חול. ה. ב"ה יש היום שפע של ספרים בנושא, שמעתי המלצות רבות על הספרים של הרב יעקובסון שליט"א, אולם כדאי לבחון בישוב דעת מה מתאים עבורכם. בברכה נאמנה,