• תורה, מחשבה ומוסר
  • עקרונות בקיום מצוות

איחוד מנהגי הספרדים והאשכנזים

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

ט ניסן תשס"ג
שאלה
לא בתורה לא בגמרא ולא אצל פוסקים אחרים מצאתי שיהיה כתוב "דין זה לאשכנזים ודין זה לספרדים". הרב שאר ישוב כתב לי בנידון, שהגיע הזמן לקיים "לא תתגודדו" שלא תעשו אגודות אגודות, אך זה לא תלוי רק בו. אם חכמים לקחו לעצמם רשות ושינו כל כך הרבה מהנאמר בתורה, מדוע הרבנות אינה יכולה לשנות עיוותים שנוצרו לא מזמן ע"י משברי הגלות?
תשובה
איחוד העדות והמנהגים הוא דבר שלא תלוי ברבנות. אין בידה לאחד גם אם היה נכון לעשות זאת. האיחוד יבוא כאשר כל העדות יחפצו להתאחד לתורה אחת ומסורת אחת וזה תהליך שלוקח זמן. אולם - אנו מצפים בכל יום לגאולה השלימה שתביא לחידוש הסנהדרין ואז כולנו נהיה מאוחדים בעבודת ה'.