• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות כלליות

איפה הציבור שלנו?

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

כ"ז אדר תשס"ז
שאלה
הנני תלמיד שעור א’ בישיבת הסדר. כל חיי גדלתי במוסדות המצוינים של הציונות הדתית ומאוד הזדהיתי עם הציבור שלנו, לפני כשנה וחצי השתתפתי בכל ההפגנות הגדולות למען הצלת גוש קטיף וצפון השומרון, ומאוד הצטערתי שההפגנות לא הועילו ולא עצרו את ההתנתקות. אבל בחודש שעבר לקראת עשרה בטבת למדתי את הרמב"ם בהלכות תעניות פרק א’. ושם להפתעתי גיליתי שהמשוואה הפוכה. הצרות (בצורת, מלחמה, אינתיפאדה וכו’..) באות עלינו בגלל חטאינו כדי שנחזור בתשובה ממעשינו הרעים, ואם נמשיך לנסות להתמודד רק עם הצרות ולא עם הגורמים לצרות יוסיפו הצרות ויתחזקו, ויבואו צרות רבות אחרות. לכן שאלתי היא, איך יתכן שבמשך שנות הלימודים הרבות כמעט (בהשוואה להיקף הפעילות שלנו למען גוש קטיף) ולא נתקלתי בהפגנות, עצרות, ופעילויות שמטרתם לנסות לשנות את המצב הרוחני, המוסרי והאמוני של עמנו? בהסתכלות כנה ואמיתית על המציאות, בחיפוש אחר האמת נראה לי שהנהגת הדור מכוונת כמעט ורק לכוון אחד- השקעה והתמסרות למען ישוב א"י, (שהוא כמובן ערך חשוב מאוד). רוב הציבור הדתי גר ביו"ש ובשכונות דתיות בערים הגדולות, ורובו המוחלט של הכסף שנמצא בידי מנהיגי הציבור הולך לישוב הארץ וליו"ש, בעוד שגרעינים תורניים בעיירות פיתוח אינם מקבלים כמעט שום תמיכה כספית ותקציבים, כמו כן ההתיישבות בעיירות אלו נמוכה מאוד יחסית לשאר ההתיישבות הדתית ביו"ש. מנהיגינו בכנסת הצביעו, הפילו והקימו ממשלות כשהדגל העיקרי למאבקם הוא נושא ההתיישבות, האם לא נשכח כאן עוד דגל?
תשובה
האם אתה עוסק בישיבה רק בפעולות למען שלמות הארץ? האם באמת לזה מוקדש כל הזמן של בני הישיבות הציוניות, האם היושבים ביש"ע רק עוסקים במאבק על ההתישבות, האם אין ישיבות ביש"ע שבהם שוקדים על התורה? המציאות הנכונה שאלו שמסורים למאבק על שלמות הארץ הם אלו שמרבים תורה במיוחד ואין הדבר בא אחד על חשבון השני, כי שניהם באים ממצוות התורה, ישוב הארץ והמאבק על שלמות הארץ זה מצוה ולא רק שכר על המצות. ועל כן כדי לזכות בארץ ישראל צריך לקיים את כל התורה כולל את מצות ישוב ארץ ישראל השקולה ככל המצות. ובקשר להשפעה על הציבור הרחב. יכולת ההשפעה מותנת בריבוי בני התורה ככל שירבו בני התורה בישיבות, יהיו יותר בוגרים שהולכים לגרעינים תורניים. הבעיה אינה כספית אלא שאין די בני ישיבות. הציבור הדתי מתרכז בישובים ובשכונות דתיות לאחר שנוכח שאם הוא מתפזר הוא יותר מושפע ופחות משפיע.