• גדולי ישראל ורבנים

הברחת הרבנים בתקופת השואה

הרה"ג דוב ליאור

ט אייר תשס"ז
שאלה
איך קרה שרבנים גדולים או אדמו"רים הוברחו לארץ ישראל או לארצות אחרות בתקופת השואה, ובעצם הותירו את קהילותיהם בלי רועה רוחני? מנהיג לא אמור לעזוב את צאנו, בטח לא בשעת צרה כ"כ קשה שניחתה על היהודים. הייתי מצפה מהרבנים שישארו עם הקהילה שלהם, גם אם זה אומר שבכך הם ימותו. מהי דעת הרב?
תשובה
הרבנים לא הוברחו מרצונם. קהל החסידים שלהם הבריח אותם, מתוך חשבון שלהם שעדיף להציל אדם גדול בכדי שיוכל להמשיך להנהיג את שאר הפליטה, מאשר שישאר איתם ולא יוכל להציל אף אחד.