• שאלות כלליות

מדינת רווחה

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

י"ח סיון תשס"ג
שאלה
בחודשים האחרונים התבשרנו על תוכנית כלכלית חדשה, אשר מנסה להבריא את כלכלת ישראל ולהפיח בה רוח חדשה (מה שמכונה צמיחה), תוכנית זו מושתת על ההנחה כי במידה ובעלי הון ישקעו את כספם בישראל הדבר יביא לצמיחה אשר תועיל לכל התושבים, ולכן המסקנה היא כי יש להקל מבחינת חוקי המס על בעלי הון ועל ידי כך לעודד השקעות. הצד השני של הגישה מחייב קיצוץ בהוצאות רווחה, ופגיעה בשכבות החלשות. האם אפשר ללמוד ממקורת יהודיים על הגישה היהודית בבחירת מדיניות כלכלית של מדינה? האם צריכה היהדות לנקוט גישה בשאלה כזו? האם אדם דתי שמצביע למפלגה פוליטית, יכול או צריך להוסיף לשיקולים שלו גם את המצע הכלכלי של אותה מפלגה?
תשובה
בתורה ובדברי חכמים יש הדרכה כללית לעשות חסד ולתת צדקה ולעזור לגר וליתום ולאלמנה. ואם המדיניות הכלכלית יוצאת מתוך הדרכה זו הרי היא חיובית. לפעמים המציאות מחייבת לטובת השכבות החלשות להדק את החגורה ולצמצם את הסיוע לחלשים לזמן מה.וצריך לשקול שקולים אלו בשכל ישר וביראת שמים ואהבת חסד.