נפילה במוצאי יום כיפור

הרב ש. יוסף וייצן

כ"ט תשרי תשס"ח
שאלה
אני מרגיש ’על הפנים’. ביום הכיפורים עשיתי תשובה אמיתית (לפחות כך היה נראה לי) וקיבלתי קבלות וכו’, ומיד במוצאי יום כיפור נפלתי בחטא. אני לא יודע מה לעשות, אני מרגיש שכל יום כיפור אחרי כל התפילות והצום לא השתניתי ולא עשיתי באמת "עזיבת החטא". שמעתי שיש ענין כזה שהקב’’ה מחכה לראות עד הושענא רבא אם עמדנו בכל הבטחותינו ביום כיפור, ואם לא עמדתי בהבטחתי, מה יהיו ההשלכות של זה ביחס לגזר דין וביחס ליום כיפור, מה עליי לעשות עכשיו?
תשובה
מיד לאחר יום כיפור, רק נגמרת תפלת נעילה אנו מתחילים את תפילת ערבית בפסוק "והוא רחום יכפר עוון.." על איזה עוון מדובר כמה שניות לאחר "שמע ישראל" וקבלת עול מלכות שמים שאמרנו זה עתה? מכאן אנו לומדים שרק יוצא יום הכיפורים אנו יורדים לעולם של ההתמודדות. יום כיפור הינו יום מיוחד שאין בו יצר הרע. ביום זה הקב"ה רוצה שנקבל על עצמינו במצב זה שלא לשוב לחטא. אולם התנאים של רגע לאחר נעילה שונים מהתנאים של יום הכיפורים. יום הכיפורים שלך פעל את פעולתו. במקום שנהיה שקועים בערמות של חטאים מהרבה שנים הקב"ה עושה איתנו חסד והחשבון מתחיל בכל מוצאי יום כיפור מחדש. גם אם נפלת פעם אחת יותר קל לך לאחר יום כיפור לחזור בתשובה. אם קיבלת על עצמך באוירה של יוה"כ באמת ובתמים שלא לחטוא, גם אם לאחר מכן היצר גנב אותה מעצמך אתה בעיקר קשור לעצמיות שנתגלתה בך ביום הכיפורים. עליך להרהר שוב על התפילות ועל הטהרה שהיית בה ביום כיפור וממנה לקבל כוח ולא להישבר. תחזור אל עצמך. הנפילה הינה מקרית חד פעמית. כל טוב.