• פירות שביעית

תרומות ומעשרות באתרוג

מכון התורה והארץ

י"ז מרחשון תשס"ח
שאלה
שאלתי את הרב על כך ששכחתי להפריש מאתרוג שנקטף לאחר ראש השנה תרו"מ ונזכרתי בחג הראשון של סוכות. האם הייתי יכול להפריש בדרך כל שהיא, האם היה ניתן לסמוך על הפוסקים שאין צורך להפריש תרו"מ מאתרוג שיש בו קדושת שביעית? והרב השיב כי מעיקר הדין האתרוג שנלקט בשביעית הוא של ששית, ועל כן חייב בתרו"מ, אמנם בגמ’ הובאה דעה שבאתרוג יש לילך גם בתר לקיטה, וכך פסק הרמב"ם, אבל בכו"א גם לדעה זו צריך להפריש תרו"מ כשל ששית. כמבואר ברמב"ם (פ"ד ה"יג). אבל לא נענתי האם היה לי מה לעשות בחג עצמו?
תשובה
כמדומני השאלה הייתה כבר אחרי החג, ולכן לא חשבתי שיש טעם לענות. ברור שפרי שלא הפרישו תרו"מ אינו ראוי לאכילה, ומכיוון שאתרוג צריך שיהא ראוי לאכילה, אם לא הפרישו ממנו תרו"מ אי אפשר לאכלו ואי אפשר ליטלו בחג הראשון של סוכות, ברמב"ם (פ"ח ה"ט) פוסל אפילו בשאר הימים, אולם מדברי הריטב"א (סוכה לה ע"א) בשם הראב"ד התיר בשאר הימים. אמנם יש חולקים וסוברים (ר"ן במשנה בסוכה) שכיוון שיכול להפריש מאתרוג אחר א"כ אין כאן איסור טבל, ובכו"א בודאי שאין לעשות כן לכתחילה ועוד שהוא מוקצה. על כן נראה שהשאלה האם האיסור הוא מוחלט או שמא סיבות צדדיות אוסרות אותו. בכו"א אין להשתמש באתרוג שלא הפרישו ממנו תרו"מ. בברכת התורה והארץ הרב יהודה הלוי עמיחי