• המניין

יש צורך ברב לבית הכנסת?

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

ז מרחשון תשס"ח
שאלה
בבית הכנסת שלנו מעוניינים חלק מהמתפללים לקבוע רב לביהכ"נ [אין המדובר ברב שישהה תפילות רבות במקום וייתן דרשות וכו’, שכן ביהכנ"ס מרוחק למדי מביתו של הרב אותו רצינו למנות, אלא בעיקר בקביעה עקרונית]. יש שאינם מבינים מה הצורך בדבר, שכן אין כמעט שאלות הלכתיות או הנהגות שאינם ע"פ ההלכה [וזאת משום שהגבאים הינם יראי שמים ויודעי ספר], וכשיש שאלה או חשש - הגבאים שואלים רב. לעומתם טוענים המחייבים קביעת רב שדמותו של מקום ושל ביכנ"ס כוללת בתוכה רב, גם משום שייתכנו [בעיקר במקומות בהם הגבאים אינם יר"ש] בתי כנסת בהם יתעוררו מכשולות, ועלינו, דווקא כקהילה שבתוכה גם ת"ח, להוות דוגמא לכולם. גם משום שרב יכול לקדם נושאים תורניים חשובים, ולהאיר את עינינו בדברים שעלינו לשנות, וגם כדי שבמצב בו יתעורר וויכוח בנושא תורני יהיה מנהיג אחד למקום ובכך ימנעו ויכוחים ומחלוקות. בנוסף - יש מקום לחשוש שבעתיד ישתנה אופי המקום או הגבאים, ואלו יעשו דברים שלא כדין מבלי שיהיה מי שיוכל לעצור בעדם. לעת עתה סוכם כי נקבל את דעתו של כבוד הרב בנושאים הלכתיים ועל כן אנו פונים לרב גם בשאלה זו. נשמח לשמוע את פסק ההלכה של הרב.
תשובה
גם בבית כנסת שיש בו תלמידי חכמים חשוב שיהיה רב. הדבר חשוב גם לצבור, וגם לנוער. כמובן שרב צריך להיות לא רק דמות יצוגית, אלא זה שמכיון ומדריך ומהווה דוגמא אישית לעבודת ד'. כל תלמיד חכם שמתפלל בבית הכנסת תורם ומשפיע, אך אם הוא משמש כרב התרומה שלו גדולה בהרבה.