• תורה, מחשבה ומוסר
  • דרכי לימוד

איך מסכמים סוגיות בגמרא

הרב ש. יוסף וייצן

י"ח טבת תשס"ח
שאלה
אני רוצה לדעת איך מסכמים סוגיות בגמרא. אני לא יודע מה לכתוב ומה להשמיט, ואיך לסדר את הדברים. אודה לרב אם יתן לי הדרכה בנושא?
תשובה
יש שתי דרכים איך לסכם: יש דרך של סיכום לפי סדר הסוגיא. סיכום זה יש לעשות לפי התפתחות הסוגיא. אני יכול לשלוח לך דף עזר שיכול לעזור בסיכום הסוגיא. ויש דרך לסכם את הסוגיא בדרך שאתה בוחר לסדר אותה. בדרך כלל, הסוגיא בנויה מהגדרת המקרה, מהדין ומטעם לדין. כך גם כשיש מחלוקת בין הראשונים צריך לבדוק האם המחלוקת נוגעת למקרה או לדין או רק לטעם הדין. [בדרך כלל כל שינוי בטעם הדין גורם גם לנפקא מינות]. אם כן, זו דרך לסכם את הסוגיא, לסכם את המקרה שעליו מדובר בסוגיא, לבדוק האם לגבי המקרה יש מחלוקת, ולאחר מכן לסכם את הדין ולבדוק האם יש שם מחלוקת. לאחר מכן לכתוב מהו הטעם לדין או מה הטעם למחלוקת. לעשות כך לגבי כל הדינים והמחלוקות שיש בסוגיא. לאחר מכן לבדוק האם יש קשר בין המחלוקות או שאין קשר בין המחלוקות. במקום שמצאת סדר בין המחלוקות בדרך כלל ניתן לנסח שאלה אחת עיקרית שבתשובה עליה יש את המחלוקת בסוגיא. כאן אתה יכול בסיכום להביא את המקרה. לשאול את השאלה העיקרית להביא את השיטות השונות בסוגיא ולהראות שהשיטות נחלקו בדיוק בשאלה שפתחת בה. בסוף יש לעשות סיכום קצר.