• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות כלליות

מקורות לפניני הלכה

הרב אליעזר מלמד

י"ז כסלו תשס"ח
שאלה
אני בן 25, לומד בכולל ובעזרת ה’ בסוף השנה בעל תעודת ’יורה’ ועם זאת נהנה מאד לקרוא את ההלכות כפי שמובאות בפניני הלכה, בצורה מתומצתת ובהירה במיוחד. הפשטות המיוחדת מאפשרת לכל אדם להבין היטב את הסוגיות ופרטיהן (כפי שיצא לי לראות בלימוד חברותא עם חוזר בתשובה שלא היה לו כל רקע תורני). והן מתאימות גם למי שלא מכיר ולא למד הלכה. אמנם, עצם העובדה שאני צריך לציין שגם אנשים שלמדו הלכה משתמשים בספרי הרב יש בה טעם לפגם. תלמידי חכמים אינם משתמשים בספרים אלו וזה חבל מאד. (כך נראה לי, אפשר להתווכח, אבל זה הרושם שאני מקבל מחברי בכוללים ובישיבות) מתוך פשטותו של הספר הוא לא ’נחשב’ ללמוד ממנו. אחת הסיבות המפריעות בלימוד היא שמי שרוצה ללמוד את הסוגיה צריך מקורות והפניות לדברי הרב. הפניות שאינן מצויות סתם בספרי הרב. פעמים רבות מופיעים פסקים חדשניים ולא נכתב מניין לרב כך. (כשיש סברה הרב כן כותב ומסביר אבל כאשר מביא פוסק לא מופיע מי הוא, אין סוף דוגמאות לכך.) מדוע הרב לא מצרף מעין שער הציון שניתן יהיה לראות את המקורות? אני אישית התחלתי לכתוב מקורות משל עצמי לספר תפילה מתוך לימודי אבל לא להכל אני מוצא.
תשובה
יישר כוח על ההערה. אכן בספרים הראשונים פחות כתבתי מקורות, אבל במאוחרים, ובכללם "תפילה" כתבתי יותר מקורות. ויתכן שבהמשך עוד אוסיף מקורות.