• פת, חלב, יין ובישולי גויים

דעת הרב פינשטיין בחלב עכו"ם

הרה"ג דוב ליאור

י כסלו תשס"ח
שאלה
כבוד הרב כתב כי חלב עכו"ם מותר לפי הרב פיננשטיין רק בשעת הדחק (וכך ראיתי שמביאים רבים בשמו) אך בתשובה שכתב ביו"ד חלק א סימן מו כתב במפורש שלדעתו עיקר הדין הוא כתלמידי חכמים ויראי שמיים בארה"ב ששותים חלב מחברות לא יהודיות. ובתשובה הבאה שם כתב במפורש שהוא מחמיר על עצמו אך מי שמקל עושה כדינא (ולא כתב שזה שעת דחק) וכן שמעתי מהגאון הרב אשר וייס שהגאון רבי משה פינשטיין רצה להביא לישיבה שלו חלב עכו"ם שרק על עצמו החמיר ורק בעקבות לחצו של האדמו"ר מסטאמר חזר בו מכוונתו. אשמח אם הרב יבהיר לי נקודה זו.
תשובה
יש דיעות בין גדולי האחרונים, במקום שיש פיקוח ממשלתי על החלב שהוא רק של פרות ולא מבהמות טמאות. יש שהתירו, אך יש שסוברים, שחלב של נוכרי אם אין יהודי רואה את החליבה, אסור. הרב פיינשטיין התיר את זה, אך אמר שזה רק לציבור הרחב, ויש עניין לבני תורה להחמיר על עצמם.