ישיבהבשביל זה יש אינטרנט שאל את הרב
שאל את הרב
- משפחה, ציבור וחברה
- עם ישראל
- שאלות כלליות
שאלה
אני לא מזמן התחלתי לחזור בתשובה וצצה לא מכבר שאלה שמטרידה אותי רבות.
רקע: אבותי הגיעו ממרוקו ורובם (9 מתוך 12 אחים) לא שומרים תורה ומצוות. אבי מסורתי, הוא לומד תורה ואף בקיא מאוד, והרגיל אותי מגיל קטן להיות פתוח לסביבה ולא לשלול דעותם של אחרים.
למדתי, שאם אין לי את דרכו של אבי אני יכול לבחור באיזו דרך שאני אמצא הכי נכונה(לפחות ככה הבנתי) ובחרתי לדבוק בעמדה הספרדית מרוקאית, אך בחקר קצת מעמיק שעשיתי מצאתי פלגים מאוד קיצוניים לכאן ולכאן בהלכות הפסוקות הן בעדה המרוקאית והן בכל שאר הדעות. מצאתי (יותר נכון הבנתי) שהרבה פסיקות הן בעקבות פיקוח נפש ובגלל המיקום העם והמנהגים שהיו איתו.
השאלה שלי היא כזאת, למה כשהגיעו לארץ ישראל ויהודים מכל העולם התקבצו (וכל אחד בפסיקתיו שלו) אז למה עם ישראל לכל דעותיו ומנהגיו לא הולכים לפי רב אחד (כשיש לנו פוסק ראשי לישראל (הרב עובדיה יוסף) שהוא גם גדול הדור! לדעת כולם) ומפסיקים את מלחמת החורמה הטיפשית (שבעיניי היא מלחמת אחים ושנאת חינם) בין אם בעדות עצמן ובין אם בפילגי ה"דתיים לאומים" לחרדים שגם בתוכן יש עשרות (אם לא מאות) פלגים.
הרי עם ישראל בגולה שרד רק בגלל איחוד היהודים (כל קבוצה ומקומה כמובן) והדבקות בה’ יתברך!
ובקשר ללא תטוש תורת אימך, האם יש לזה ביסוס גם כשזה מעורב בסוג של מלחמת אחים? אם כן, יש סיבה אשמח לקבל אותה.
ד.א.
תמיד חשבתי שאני חוצפן בכלל לשאול את השאלה אבל כששאלתי בן דוד ביי"ניש ניסה לענות לי על השאילה הוא הפנה אותי להקדמה בשולחן ערוך כתוב שאכן המרן בית יוסף רוצה שיהיה קו אחד ואני אומר את זה במאמר מוסגר כי אי אפשר להביא את זה בקצרה ואני מניח שאתה יודע (או שאני הבנתי את זה לא נכון).
תשובה
יכולה כל עדה לשמור על מסורת העדה וזה לא צריך להביא למחלוקות ולפילוגים. כל עדה תכבד את המסורת של עדות אחרות אף שהיא ממשיכה במסורת שלה. וכאשר כל ישראל יתכנסו לארץ ישראל ותקום סנהדרין ותחזור הנבואה לישראל אז תורה הסנהדרין איך לנהוג. ובנתיים העיקר לכבד את כל עדה ומסורתה. ויש להניח שגם הנשואים בין העדות יביאו ליותר אחדות והבנה של עדה את חברתה.
שאלות באתר ישיבה
ניווט מהיר























