• שאלות כלליות

ידיעותיו של הנפטר

הרה"ג יעקב אריאל

י"ג שבט תשס"ח
שאלה
אבי נפטר לפני כחודש ומאז מנקרות במוחי כמה שאלות. ראשית, הייתי שמח אם הרב היה מסביר לי את העניין של הידיעה של הנפטר במה שהולך בעולם הזה והשפעתו מזה. אני מבין שיש עניין של "ברא מזכה אבא" אבל לא לגמרי... כל מה שאני עושה משפיע על אבא שלי, גם דברים שלא נעשים לעילוי נשמתו (אם בזה שלא אמרתי לעילוי נשמת או שלא התכוונתי)? גם עבירות שלי חלילה פוגעות בו או שב"כוחי" רק להעלות אותו בבחינת "לתיקוני שדרתיך ולא לעיוותי"? מלבד בדברי קודש, יש לאבא שלי ידיעה גם סתם במה שקורה איתנו, כל העניין הזה שאומרים שהוא ישמור עלינו מלמעלה יש לו ביסוס תורני? עוד עניין,אם יש לו ידיעה גם בדברי חול האם עלי להיזהר לא לעשות דברים שהוא לא אהב שאני עושה, בלי קשר לעבירות? לא יודע, סתם דברים בבית שהוא רצה שאעשה אחרת, יש עניין לעשות כמו שרצה שזה עושה לו נחת רוח עכשיו אולי אפילו סתם מצד כיבוד הורים, אם הוא כבר לא כאן בשביל שאכבד אותו?
תשובה
אין לנו שום מושג מה קורה למת עם פטירתו. אנו יודעים רק שהנשמה היא בת אל-מוות ויש לה השגות רוחניות אולם אין לנו מידע מפורט. עצתי לך לא להתעסק בנושא זה אלא במעשים טובים כל מעשה טוב שהבן עושה מוכיח שהחינוך שהאבא נתן הצליח והדבר נזקף לזכותו, זוהי המשמעות של ברא מזכה אבא.