• שבת ומועדים
  • שימוש בפלטה

החזרת תבשיל לח על פלטה

הרב רואי מרגלית

כ תמוז תשס"ג
שאלה
אני מעוניין להשאיר אורז עם קצת נוזלים על הפלטה לאורך כל השבת כדי שבסעודה שלישית אוכל לאכול אורז חם. האם מותר לי להוריד את הסיר ולהגיש ישירות ממנו לצלחות בליל שבת ולאחר מכן להחזיר את הסיר חזרה לפלטה? האם כשאני מחזירו לפלטה אני צריך להניחו על גבי כלי אחר שלא יהא מחזי כמבשל? האם בכלל מותר לי להעביר כלי עם נוזלים כגון סיר עם מים שהיה כל השבת בקצה הפלטה לעבר מרכז הפלטה או לחלק שנמצא מעל הלהבה (בכדי לחמם על גביו אוכל)? האם זה משנה אם המים בתוכו נמצאים במצב של יס"ד או לא?
תשובה
א. בשו"ע רנג סעיף ב' כתב שמותר להחזיר קדרה עם תבשיל לח, בתנאי שהיא עדיין רותחת (מחלק לסועדים ומיד מחזיר), ועודה בידו, ולא הניחה ע"ג קרקע (אפשר על גבי שולחן/שיש), ודעתו להחזירה. ולכן מותר לקחת מהקדרה ולהחזירה אם נתקיימו תנאים אלו. ב. בהחזרה אין צורך להחזיר ע"ג כלי אלא כמו שהיתה בתחילה. ג. להעביר סיר ממקום למקום על הפלטה מותר רק אם הוא מבושל כל צרכו ויס"ב. הרב רואי מרגלית.