• שבת ומועדים
  • סדר וניקיון

שטיפת כלים בשבת

הרב שלום אילוז

י"ב אדר א' תשס"ח
שאלה
הבנתי שיש בעיה לשטוף כלים (שאין לי צורך דווקא בהם) בשבת. מה הבעיה בזה (שטיפה אם סקוצ’ שאין בו סחיטה), האם העובדה שמפריע לי שהכלים לא שטופים ונמצאים בכיור מהווה צורך? אם הכלים לא ישטפו בליל שבת נצטרך ליטול ידיים בבוקר בכיור בשירותים. האם זה משנה את התשובה?
תשובה
שטיפת כלים בלילה ודאי מותרת, כיון שיש עדין עוד סעודה שאוכלים עם כלים אלו, ואין צורך להוציא לכל סעודה כלים אחרים. והוא הדין מסעודה שניה לשלישית, אם אוכלים באותם כלים, אבל אם בסעודה שניה אכלו בשרי ובסעודה שלישית אוכלים חלבי, כך שבכלים אלו כבר לא ישתמשו באותה שבת אסור מדין הכנה משבת לחול. וגם בזה אם הדבר מפריע מאוד, כגון, שיצטרכו ליטול ידים בסעודה שלישית בכיור שבשירותים (ויש בעיה גם עם נטילת ידים בכיור שבשירותים), אז יש בזה צורך שבת ומותר, גם במציאות זו.