• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות כלליות

מדוע האדם זקוק להערכה

הרב ש. יוסף וייצן

ב אדר ב' תשס"ח
שאלה
בפרשת כי תשא אנו מוצאים שה’, עפ"י חז"ל, אומר למשה יישר כחך על ששיברת את הלוחות. האם ניתן לומר שמשה רבינו, איש הא-להים, זקוק להערכה, הרי הוא עושה את הדברים מפני האמת? ובכלל, האם אין תלותיות לאדם בכך שכאשר מעריכים אותו ומעניקים לו תשומת-לב רק אז הוא יותר מקבל מוטיבציה וכוחות לפעול, כלומר, האדם מצד האמת היה אמור לעשות את הטוב מבלי שום קבלת "פידבקים" מן הסביבה?
תשובה
הרב באורות הקודש מבאר שיש שתי מדרגות בין בני אדם. יש כאלו שצריכים להעזר בסביבה בכדי לתקן את המידות שלהם. אדם שיש לו חולשה במידת העצבות והוא במצב של עצבות צריך להשתמש בחברה ככלי שנותן לו הערכה. אדם שיש לו גאווה צריך להשתמש בחברה ככלי לשבירת הגאווה שלו. אולם יש מדרגה עליונה יותר שקורא לה הרב מידת ההשתוות. במדרגה עליונה מעין זו האדם לא מושפע מהחברה ויש לו חוט שידרה פנימי אישי שמכוח הוא ניזון.